Historia

Storhaugen Høifjellssanatorium ble etablert i 1882. Bjørnstjerne Bjørnson, venn av eierne, mente at Fagerhøi var lettere å markedsføre. Derfor Fagerhøi Høifjellssanatorium, senere Høifjellshotell, Høifjellsseter og nå Gudbrandsdal leirskole på Fagerhøy. Setra til Sygard Forr på Frya ble flyttet til Fagerhøy tidlig på 1820 tallet. Etter at de første turistene begynte å vise interesse for dette området, ble landets første høifjellshotell etablert i 1876, Gausdal Høifjellssanatorium.

Etter det kom Fagerhøy, Gålå, Fefor og Lauvåsen. Det ble en storhetstid for hotellene. Fra 1969 begynte Lulli og Martin Hovind å ta i mot skoleklasser på Fagerhøy. Det var viktig å få flere ben å stå på. Leirskolevirksomheten står i dag for en stor del av trafikken. Vi har likevel tilpasset standarden for å kunne ta imot andre gjestegrupper.

Historia om Fagerhøy er lang og mangfoldig. 132 år sammenhengende drift i fjellet skaper historie.
NRK mannen Carl Henrik Grøndahl, i samarbeid med Kikke Hovind, skrev boka Historia om Fagerhøy – familien og fjellet – i 2013.
«Endelig en historisk biografi men mange gode bilder» sier redaktør Tor Larsen i Dølen.

Boka på 134 sider kan kjøpes på Fagerhøy, hos Libris i Ringebu eller på Vinstra og hos Joker eller Sparebank 1 på Sør-Fron.
I 2013 sto det en artikkel om Fagerhøy i boka Fronsbygdin. Den kan du lese her.